Udskriv
PDF
Maj
23

Tips og Tricks til Ler

Brugervurdering: / 1
DårligBedst 

Tips og Tricks til Ler

 

Når man arbejder med ler i akvariet, er der altid en vis risiko for at få en del hvirvlet op i vandet, det vil de efterfølgende tips og tricks minimere til et absout minimum.
Især, når man arbejder med de store Echinodorus, som kan få en helt enorm rodmasse der er fordelt næsten ud i hele akvariet og man efterfølgende ønsker at fjerne eller flytte en sådan plante.

Tip til ler

 
Som illustreret ovenover på tegningen, er det muligt ved hjælp af en skalpel (en sådan kan købes på apoteket enten som engangs eller flergangs, flergangs udgaven, kan man købe nye løse blade til), at skære rundt om planten i en omkreds på ca. 5 cm, dette vil skære rødderne over (de gule pile og rundt om planten jf. den røde cirkel).

Som illustreret ved den blå pil og den røde vandrette linie, vil skalpellen ikke overskære de rødder der går lodret ned under planten, men når rødderne er skåret over i cirkelform, er det muligt at få fingrene ned under planten og føle sig frem til de rødder der ikke er overskåret, man kan så ved hjælp af fingrene "nappe" disse rødder over indtil planten er helt frigjort.
Nu kan det lade sig gøre at trække planten fri, og der vil som følge af den reducerede rodmasse, ikke følge alverden ler med planten, så lergriseriet i vandet bliver reduceret til et minimum.

Der sker intet ved at håndtere planten på denne måde, snarere tværtimod. Det er mere skånsomt for planten og man "slår faktisk to fluer med et smæk", da man alligevel ved en omplantning, skal beskære rødderne.
De rødder, der resterer i bundlaget vil gå i forrådnelse og blive til næring for andre planter i akvariet.

Lag opdelt bundlag

Hvis man har et ønske om, at holde specifikke fisk der har tendens til at ville grave og rode i bundlaget, så er den følgende løsning rigtig god. Fiskene forhindres i at komme ned til selve leret, derved undgås, at der hvirvles ler op i forbindelse med at fiskene roder og deres naturlige adfærd kan således sagtens kombineres med det at have et flot planteakvarium.
Tricket ligger i, at eliminere fiskenes mulighed for at grave så dybt, at de kan komme til lerbundlaget. Til det formål anvendes flue- eller insektnet i plast. Det kan købes i metermål i flere forskellige byggemarkeder som Silvan, Bauhaus og sikkert flere andre forretninger til meget billige penge...bundlagsgoedning og_fluenet

Bundlagets opbygning er nederst næringsberiget rødler og speciel substrat (lagdelt), i ca. 3 cm tykkelse, nederste bundlag 2-3 cm, fluenet, og øverste bundlag 6 - 10 cm, eller som minimum i et lag der er tilstrækkeligt til at planterne kan rodfæstes på behørig vis.


Her tilpasses nettet så det matcher akvariets diverse baggrund og øvrige indretning, nettet skal dække hele bunden,
så der ikke levnes fiskene mulighed for at grave ned ved kanterne af nettet...


At det virker, ses her i den røde markering, hvor fiskene har gravet ned under en rod og totalt fjernet bundlaget fra et
pænt stort område, men de kommer altså kun til nettet

Så nu er der altså ikke længere nogen grund til at man ikke kan kombinere både planter og samtidig have fisk der roder og arbejder i bundlaget!

 

 

Publiceret: 23. maj 2010
Modificeret: 28. januar 2015


Skrevet af Jørn Ullits. Posted in Gødning